QSTA | Magazine 2023/01

Een perfect plaatje

Niet alles is even fotogeniek, het ene product is nou eenmaal mooier op beeld dan de ander. Wat voor producten het goed doen? Met felgekleurde fruit en groenten scoor je altijd en ze kunnen van een simpel dessert een opvallend beeld maken. Een andere tip is om gebruik te maken producten met contrasterende texturen: bijvoorbeeld een krokante vegan fried chicken van VFC in combinatie met een romige truffelsaus van de Mayo Sisters, een plaatje voor het oog. Verder zorgen zeevruchten zoals garnalen, krab en kreeft voor een prachtig kiekje. Door de bijzondere texturen en felle kleuren wordt dat al snel een cadeautje voor je ogen.

Hoewel de gerechten er voor het oog uitzien om door een ringetje te halen, kan het lastig zijn om dit op beeld ook zo over te brengen. Door gebruik te maken van natuurlijk licht komen de gerechten het beste tot zijn recht. Experimenteer met verschillende hoeken: een foto van opzij kan goed zijn om de ingrediënten te laten zien, van bovenaf zorgt het voor een gedetailleerd geheel plaatje. Probeer aan de slag te gaan met verschillende achtergronden, want zo kan je de sfeer van de foto opeens helemaal anders maken! En dit hoeft niet lastig te zijn, een houten plank of een tafelkleed met een kleurrijke print kan er visueel een heel aantrekkelijk plaatje van maken. Voeg daarnaast wat rekwisieten toe zoals opvallende servetten of een mooie bos bloemen op de achtergrond. Als alle kiekjes zijn geschoten dan kan het bewerken van de foto’s helpen om de kleuren, helderheid en algemene uitstraling van de foto te verbeteren, maar probeer het natuurlijk te houden! Een tipje van de sluier

De kracht van foodfotografie

Zoals de Israëlisch-Britse Kok Yotam Ottolenghi zegt: “Food photography is a way to make people crave the food they see in the photograph.” Oftewel, het fotograferen van gerechten is een mooie manier om klanten te verleiden om naar je restaurant te komen of om een bepaald gerecht te bestellen. Wij leggen je graag het belang uit van foodfotografie én op welke manier jij jouw gerechten perfect op de foto krijgt! Waarom is foodfotografie van belang? Foodfotografie is een belangrijk onderdeel van de branding en reputatie van een restaurant. Met een sterke visuele identiteit kan jij een positief beeld van je restaurant creëren en potentiële klanten trekken. Adembenemende afbeeldingen van gerechten kunnen worden gebruikt in social-media berichten, de website en in de nieuwsbrieven. Op deze manier kan jij in no-time je online zichtbaarheid vergroten. Om dat goed te doen, zorg dan ervoor dat de fotografie aansluit op het gevoel en de uitstraling van het restaurant. Zo kan een high-end restaurant dit doen door elegante, verfijnde beelden te schieten van de gerechten om zo de chique sfeer weer te geven. Een voorbeeld van een restaurant dat dit op een goede manier doet, is de Amsterdamse zaak Nela. De moderne en klassieke afbeeldingen van de gerechten sluiten prachtig aan op zowel de website als de ervaring van een avondje dineren.

Door gebruik te maken van natuurlijk licht komen de gerechten het beste tot zijn recht.

33

32

Powered by