QSTA | Magazine 2023/01

Zet voedselverspilling op de agenda

Energie besparen in jouw horeca- keuken? Zó doe je dat!

Als foodprofessional ben je er waarschijnlijk erg bewust van hoeveel voedsel dagelijks wordt weggegooid. En goed om te bedenken dat hiermee niet alleen voedsel wordt verspild, maar ook water, landbouwgrond en energie, om over de hoeveelheid onnodig uitgestoten CO2 nog maar te zwijgen. Om de ernst van het probleem nog beter te schetsen; zegt Dr. Erica van Herpen (als Universitair Hoofddocent Marketing and Consumer Behavior verbonden aan de Wageningen University) over voedselverspilling: “Als je vrachtwagens zou vullen met al het jaarlijks verspilde voedsel, en je zet al die vrachtwagens achter elkaar dan zorgt dit voor een rij van Utrecht naar Barcelona”. Al met al een groot probleem dus. Maar een groot probleem hoeft niet te betekenen dat jij niks kan doen. Er zijn steeds meer initiatieven en oplossingen waarmee jij je steentje bijdraagt. Probeer een middag in te plannen met jouw team om te kijken wat jullie kunnen betekenen voor de wereld, want alle kleine beetjes helpen.

De huidige hoge energiekosten dwingen horecaondernemers om nog zuiniger te zijn met alle uitgaven. Het is een grote uitdaging, maar het is geen onmogelijke opgave om energie te besparen. En zelfs als in jouw keuken alles al in orde lijkt te zijn, zijn er bijna altijd nog kleine stapjes die je kan zetten om nog verstandiger met energie om te gaan. Handig opstellen en onderhouden

Impact maken met Instock Instock zet voedselverspilling in het daglicht. Het bedrijf vangt reststromen op en heeft zo een platform gecreëerd waarbij producenten, telers en tussenhandelaren hun overschotten kwijt kunnen voor een goede prijs. En daarnaast krijgen ook nog de voedselbanken en goede doelen een deel van de producten.

Voedselbank Het voorkomen van derving is in ons magazijn een belangrijk aandachtspunt. Wij houden bewust de ketens kort, waardoor de houd- baarheidsdatum (THT) bij uitleveren met enkele dagen kan worden verhoogd. Ook hebben we diverse hulpmiddelen voor een uitmuntende voorraadplanning. Mochten producten toch tegen de THT-datum aanlopen, dan doneren wij ze aan de voedsel- bank. Zo verminderen wij derving en geven wij de producten een tweede kans.

Reinigen van de afzuiging Met weinig tijd is het waarschijnlijk iets wat er makkelijk bij in kan schieten: het reinigen van de afzuiging. Maar als je het wel doet, levert dat je direct voordeel op. Het kost namelijk meer moeite - en dus energie - om vuile lucht te af te voeren als de afzuigkap vies is. Reinig hem dus regelmatig en als tijd een kwestie is, schakel een professional in. En als je toch bezig bent: onderzoek zeker ook de mogelijkheid om een rook- en damp detectie aan je fornuis toe te voegen. Want daarmee voorkom je voortaan dat je onnodige warmte afvoert.

Jaren geleden is er misschien wel - maar misschien ook wel niet - over de keukenopstelling nagedacht. Hoe het ook zij, in de huidige energiecrisis kan het zeker geen kwaad om die (nog) eens goed tegen het licht te houden. Want staat bij jou in de keuken bijvoorbeeld het fornuis direct naast de koeling? Dat zou eigenlijk altijd al een no go moeten zijn, maar met uit de pan rijzende energierekeningen helemaal. Een koeling naast een fornuis verbruikt namelijk veel meer energie omdat er door de hoge omgevingstemperatuur extra hard gekoeld moet worden. Staan ze ver van elkaar af? Goed bezig, maar neem dan vooral eens een kwartier- tje om de rubbers van je koelingen te controleren. Op het moment dat er ijsvorming te zien is, is dat een teken dat de koelingen niet meer goed werken en dat er dus energie weglekt. Oftewel, hoog tijd voor een onder- houdsbeurt.

“Het is een grote uitdaging, maar het is geen onmogelijke opgave om energie te besparen.”

Bij QSTA vinden wij het erg belangrijk om ons in te zetten tegen voedselverspilling. Daarom bieden wij producten aan van leveranciers die dit ook belangrijk vinden. Wij kijken dan ook graag samen met onze partners naar oplossingen om voedselderving te voorkomen. 12

13

Powered by