QSTA | Magazine 2023/01

Slim koken

Er is niet altijd een investering nodig om energie te besparen. Leer jezelf en alle andere koks wat makkelijke vuistregels aan, en biedt zo tegengas tegen de stijgende energieprijzen. Zet bijvoorbeeld de gaspitten, warmhoudplaten, kookplaten en ovens direct na gebruik uit. Een enorme open deur, maar hoe vaak gebeurt dat bij jou in de keuken? En wie let erop? Ook handig: dek de frituur af en zet de keukenafzuiging tijdig uit; kook altijd met een deksel op de pan, en let op het watergebruik. Tot slot: betrek je hele team bij deze bespaaracties, want zo helpen echt alle kleine beetjes mee. En dat moet je kunnen terugzien op je energierekening. Kleine moeite, grote winst! Milieuvriendelijke opties Kleine veranderingen kunnen een groot effect hebben op jouw energierekening. Zo is het slim om alle lampen te vervangen voor LED lampen waarmee je tot wel 80 procent energie kan besparen. Om nog meer op licht te besparen kan je gebruik maken van bewegings- sensoren en tijdschakelaars. En check uiteaard ook als apparaten aan vervanging toe zijn of er geen energiezuinig alternatief voorhanden is.

De sleutel tot succesvol voorraad inkopen

Breng structuur in de keuken

De menukaart

Wil je deze verspilling tegen gaan is het dus van belang om jouw voorraad goed te ob- serveren. Houd controle over welke producten vaak bederven, welke hoeveel-

Door gebruik te maken van seizoens- gebonden producten voorkom jij dat de leveranciers deze producten moeten importeren uit verre landen. Voedsel dat

heden dagelijks worden verbruikt, welke producten het minst en het meest gebruikt worden en uiteraard wanneer het de tijd is om producten bij te bestellen. Daarnaast helpt het om structuur te brengen in jouw keuken. Begin bij het sorteren van jouw producten op houdbaarheidsdatum, voeg labels toe aan de kasten en planken en groepeer jouw voorraad op categorie. Op deze manier heb jij meer grip op jouw producten.

al een lange reis achter de boeg heeft, blijft immers minder lang goed in jouw horeca keuken. Daarnaast is het goed om de menukaart klein te houden. Liever 10 prachtige gerechten waar jij honderd procent achter staat, dan veertig gerechten die voor de helft terug komen. Zo is het Vlaamse stoofvlees van Neven food een heerlijk herfstig product; langzaam gegaard waar- door alle smaken tot hun recht komen. Ambachtelijk en volgens authentiek receptuur; een parel op jouw menukaart.

Investeren in duurzaamheid

Digitaal bijhouden

Beperk de voorraad

Om een goed beeld te krijgen over de in- en uitstroom van jouw producten is het handig om dit digitaal bij te houden. Op deze manier kan je patronen herkennen, en

Als je in de horeca werkt dan ben je er van bewust dat eten weggooien meer dan zonde is. Niet alleen verspil je op deze manier voedsel, maar jouw geld vliegt ook

Heb je een potje geld over wat je kan inzetten voor een grote investering? Ga dan nu aan de zonnepanelen. Binnen no-time kan jij als onder- nemer je energierekening fors zien dalen, en in een paar jaar heb jij deze investering terugver- diend. Naast dat het effect heeft op de energie- kosten ben jij ook nog duurzaam bezig. Goed voor je bedrijf, de toekomst, de planeet én het uitdragen van je duurzame imago!

weet je na een aantal weken beter op welke momenten je wat moet bestellen. Mooi meegenomen is dat je zo ook de populariteit van gerechten kan meten; wordt een gerecht nooit besteld? Goed om hier dan nog- maals kritisch naar te kijken! Gelukkig zijn er inmiddels heel wat software pakketten online te vinden die jou hiermee kunnen ondersteunen. Zo heeft de software van Silvasoft voorraad waarschuwing en geeft het inkoopadviezen. AFAS software biedt weer een heel ander pakket aan; voorraad, inkoop, orderbeheer en boekhouding zijn allemaal geïntegreerd in één systeem. Bedenk dus goed waar jij behoefte aan hebt en kies de juiste software. Inzicht in de cijfers was nog nooit zo makkelijk!

de prullenbak in. Beperk daarom de voorraad en koop minder producten in per keer. Ook kan je natuurlijk kleinere verpakkingen kopen om de voorraad te minimaliseren. Zo biedt het Nederlandse merk Bikl gefermenteerde schijfjes augurk met verse kruiden aan in een verpakking variërend van 10 kilogram tot 2 kilogram aan; voor elke grote of kleine keuken wat wils.

14

15

Powered by