QSTA | Magazine 2023/01

Stap 2: De ingrediënten Nu je alle ins en outs weet van de seizoensgroenten, is het tijd om creatief te zijn. Welke groenten passen bij jouw keuken? En met welk stuk seizoensfruit maak jij de meest verrukkelijke desserts? Daarnaast wil je ook de gast verrassen met een kunstwerk op het bord; kies voor kleurrijke gerechten met verschillende texturen en smaken om een evenwichtige maaltijd te creëren. Tip: maak gebruik van eetbare bloemen, een feestje voor de gast! Ook is het goed om rekening te houden met ingrediënten met een lage koolstofafdruk zoals vleesvervangers. Zo heeft het merk BeefyGreen een aantal heerlijke vlees- vervangers; zoals de krokante oester- zwamburger. Gemaakt van circulaire padden- stoel deeltjes zoals de steeltjes van oester- zwam. Circulair, duurzaam en super lekker!

Maak in 4 stappen je menu- kaart nog duurzamer!

Maak in 4 stappen je menukaart nog duurzamer!

Stap 4: De bereiding De kunst om een goed gerecht neer te zetten begint uiteraard bij de bereiding, ook dit is mogelijk op een duurzamere manier. Probeer bijvoorbeeld groenten en vis te stomen. Hierbij wordt aanzienlijk minder water gebruikt dan bij koken. Ga daarnaast op zoek naar energiezuinige apparaten en probeer van gas naar schonere energie te gaan. Alle kleine beetjes helpen! Tijdens de bereiding is het ook goed om creatief te zijn met restjes producten. Maak bijvoorbeeld oerhollandse broodpudding van oud brood. In combinatie met een heerlijke frambozen coulis en een vleugje kaneel kom je een heel eind.

Stap 1: Inventariseren De eerste stap begint bij de inventarisatie. Ga op zoek naar de lokale producenten; op deze manier steun je de lokale economie en door- dat er minder kilometers worden gemaakt tijdens de transport zijn deze producten ook minder belastend voor het klimaat. Moeilijk hoeft het niet te zijn; onder de naam Oogappeltje leveren wij groente, fruit en aardappelen van voornamelijk Noord- Hollandse boeren en telers.

Stap 3: Alles op een rijtje

Goed om daarnaast de Groente- en Fruitkalender van Milieucentraal te bekijken.

Hierin vind je een overzicht van de verschillende seizoensgroenten. Zo staat april voor radijs en paksoi, is juni de beste maand voor asperge, rabarber en broccoli en kan je de appels van Oogappeltje het hele jaar door met een gerust hart eten! De voordelen van seizoensgroenten? Deze producten zijn verser, bevatten meer smaak en hebben een grotere voedingswaarde.

Na de bovenstaande stappen is het tijd om wat eisen op papier te zetten. Met welke diëten wil je rekening houden? Hoeveel procent van de kaart moet vegetarisch zijn? En wil jij vegan gerechten op je menukaart zien staan? Na deze checklist is het goed om te kijken of dit ook daadwerkelijk binnen je budget mogelijk is. Zodra dit duidelijk is, kan je nadenken over de bereiding van de gerechten.

8

9

Powered by